Als ondernemer ontkom je er bijna niet aan: tijdregistratie. Maar waarom is het nu eigenlijk een goed idee om jouw uren bij te houden? Spoiler: omdat het geld en tijd oplevert!

  • Werk je op uurbasis?
    Dan is het wel zo handig om bij te houden welke uren je kunt factureren aan jouw opdrachtgever. Maar ook als je niet op uurbasis werkt, is het goed om te weten hoeveel je uur aan een project hebt besteed. Zo weet je of je bijvoorbeeld of je jouw uren goed hebt ingeschat of dat je volgende keer meer of minder uren moet incalculeren.
  • Uren bijhouden geeft heel veel inzicht.
    Besteed je jouw tijd efficiënt of gaat er veel tijd verloren aan bepaalde taken die je beter kunt uitbesteden of automatiseren? Of zit je toch meer op social media dan je zelf denkt? Inzicht zorgt vaak voor meer focus, waardoor je productiever bent.
  • Mogelijk levert het ook een fiscaal voordeel op.
    Als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent en minimaal 1.225 uur besteed aan jouw onderneming(en), dan heb je recht op zelfstandigenaftrek (in 2021 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 6.670). De eerste 5 jaar dat je ondernemer bent, krijg je daarbovenop ook nog eens maximaal 3 keer startersaftrek (in 2021 bedraagt de startersaftrek € 2.123).

Het bijhouden van jouw uren heeft dus meerdere voordelen. Maar hoe registreer je jouw uren nu het beste?

Excel of Google Sheets
Een simpele manier is het bijhouden van jouw uren in Excel of Google Sheets. Je kunt zelf een bestand aanmaken, maar er zijn ook diverse templates of sjablonen die je kunt gebruiken. Je moet echter ontzettend consequent zijn, aangezien je alles handmatig dient in te voeren. Je kunt natuurlijk diverse formules in het bestand opnemen, maar je zou ook eens naar een van onderstaande tools kunnen kijken.

Boekhoudpakket
Gebruik je een boekhoudpakket? Mogelijk kan je hierin ook jouw uren bijhouden. Pakketten als Moneybird, Moneymonk en E-boekhouden bieden deze optie. Het voordeel is dat je facturabele uren direct kunt omzetten in een factuur en dat alles wordt vastgelegd in één en hetzelfde pakket.

Keeping
Een overzichtelijke Nederlandstalige tool voor het bijhouden van uren incl. app is Keeping. Je kunt de tool gratis gebruiken voor het bijhouden van jouw uren. Heb je behoefte aan meer mogelijkheden zoals een koppeling met bijvoorbeeld Trello of Asana (projectmanagement) of Exact Online of Snelstart (facturatie), dan betaal je € 6,75 excl. btw per actieve gebruik/maand (op basis van maandelijkse betaling).

Toggl
Toggl is vergelijkbaar met Keeping. De lay-out van de tool is iets anders dan die van Keeping. Deze tool is Engelstalig en is ook te koppelen aan andere programma’s, maar dit zijn voornamelijk internationale tools en geen Nederlandse. De basisversie van Toggl kost niets. Het starter pakket kost je $ 10 excl. btw per actieve gebruiker/maand (op basis van maandelijkse betaling). 

Timechimp
Een wat uitgebreidere tool is Timechimp. Timechimp is vooral gericht op teams. Je kunt bijvoorbeeld ook verlof, ziekte en overuren bijhouden en online uren goedkeuren. Ook Timechimp kun je koppelen aan veel andere programma’s. Het goedkoopste abonnement bedraagt € 16 excl. btw per actieve gebruiker per maand (op basis van maandelijkse betaling).

Let op: afhankelijk van wanneer je deze blogpost leest, kan deze informatie verouderd zijn. De blogartikelen bevatten algemene fiscale informatie, maar uitdrukkelijk geen één-op-één advies. Hulp nodig bij jouw specifieke situatie? Neem dan contact met me op.